vervolg artikel BRABANT CULTUREEL.

Waarde

Bij het Boekenschop weten ze boeken op waarde te schatten. Niet alleen in prijs, maar ook om de innerlijke betekenis. Het Boekenschop is een stichting en de winkel wordt gerund door een team van een tiental vrijwilligers. En dat zijn allemaal boekenliefhebbers die ook graag hun leeservaring met klanten delen, zegt Van Lieshout.

Daarom kloppen mensen die hun collectie boeken willen uitdunnen of helemaal wegdoen, graag aan bij het Boekenschop. Ze weten dat hun soms met zorg opgebouwde verzameling daar met respect behandeld wordt. En dat de opbrengst van de verkoop naar goede doelen in Tilburg en naaste omgeving gaat. Het Boekenschop koopt dus geen boeken in, zoals handelaars doen. Ze worden geschonken

Het nieuwe pand van het Boekenschop achter de Westermarkt in Tilburg.

Vaak is kleiner gaan wonen voor een boekenbezitter aanleiding om nog eens kritisch naar de boekenkast te kijken. Maar ook worden er bij het Boekenschop boeken aangeboden van mensen die overleden zijn. In die collecties zitten nogal eens boeken van veelgelezen schrijvers, vaak van generaties geleden. Denk bijvoorbeeld aan Louis Couperus, Gerard Reve, Simon Vestdijk, Hugo Claus, Jan Cremer, Godfried Bomans, W.F. Hermans, Harry Mulisch, Louis Paul Boon, Anna Blaman, A. den Doolaard en Hella Haase. Toch is er wel degelijk vraag naar dit soort ‘gedateerde’ boeken, zegt Van Lieshout. Bijvoorbeeld bij studenten die literatuur studeren, docenten van middelbare scholen, of boekenliefhebbers die uit nostalgie een ‘oudje’ willen herlezen.

Thrillers

Een goed verkopende categorie vormen de hedendaagse thrillers. Die vliegen de winkel uit, maar keren vaak ook snel weer terug omdat de koper deze boeken meestal niet aanschaft voor in de boekenkast. Ook lokale en regionale geschiedenis is een categorie waar veel interesse voor is. Veel ruimte is ingeruimd voor kinderboeken, een categorie die goed loopt. Niet alleen kinderen met of zonder hun ouders of grootouders slaan hun slag, ook leerkrachten die op een goedkope manier een schoolbibliotheek willen opbouwen.
Lees verder..
 


Terug