vervolg artikel BRABANT CULTUREEL.


Hier zijn meer dan dertigduizend boeken te vinden.

Boekenliefhebbers kunnen tegenwoordig vanuit hun luie stoel op internet elk (tweedehands) boek bestellen dat hun interesse heeft. Urenlang langs boekenstalletjes slenteren op zoek naar een bepaalde uitgave is niet meer nodig. Je zou zeggen, het einde van de echte tweedehands boekwinkel, maar niets is minder waar. Er zijn nog steeds veel boekenliefhebbers voor wie het een genot is om in een fysieke boekwinkel te kunnen struinen. Het Boekenschop biedt via de webshop boekwinkeltjes.nl wel speciale boeken en bijzondere uitgaven aan.

Op de Universiteit van Tilburg is Books 4 Life gevestigd, een landelijke organisatie die net als het Boekenschop, de opbrengst van de verkoop aan goede doelen besteedt. Books 4 Life heeft vanzelfsprekend veel wetenschappelijk werk op de planken staan, en het Boekenschop voorziet daar nauwelijks in. Klanten worden daarom collegiaal naar elkaar doorverwezen.

Boekenmarkt
De welvaart is de afgelopen decennia enorm gegroeid en daarmee ook de boekenmarkt. In combinatie met lagere productiekosten vinden steeds meer schrijvers een uitgever voor hun manuscript. Het aantal boektitels is enorm gestegen. Het is lastig om cijfers uit het verleden met die van nu te vergelijken, maar deze twee voorbeelden geven een indruk.
In 1953 verschenen er 890 romans, waarvan 425 van de hand van Nederlandse schrijvers. In 2019 verschenen in de categorie literair-cultureel (zoals romans) ongeveer 3600 boektitels van oorspronkelijk Nederlandstalige uitgaven. De titels van ‘on demand’ – uitgaven in eigen beheer – zijn niet meegeteld. Het totale aantal verkochte boeken is een veelvoud van de omzet in de jaren vijftig.

Het Boekenschop, D.J. Jittastraat 2, Tilburg. Open van maandag tot en met vrijdag
van 13.00 tot 17.00 uur, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur.

Terug