BRABANT CULTUREEL      Digitaal Podium voor kunst en cultuur

BRABANT LITERAIR

Boekenschop floreert ondanks aanbod van tweedehands boeken op internet

30 januari 2022
Op internet kun je als boekenliefhebber elk nieuw of tweedehands boek vinden waarnaar je op zoek bent. Toch heeft de fysieke boekwinkel niet afgedaan. Het Boekenschop in Tilburg, met tienduizenden tweedehands boeken, floreert als nooit tevoren. De opbrengst van de verkoop gaat naar goede doelen.
door Emmanuel Naaijkens
(tekst + beeld)
 
Zo’n kwart eeuw geleden begon José van Lieshout-van de Wiel in Tilburg met enkele andere mensen met de verkoop van tweedehands boeken, vooral op markten. Vijftien jaar later was de vraag naar tweedehands boeken zo groot dat er een winkelpand werd gehuurd aan de Bredaseweg in Tilburg. Die boekwinkel kreeg ook een naam, het Boekenschop (in het dialect betekent ‘schop’ schuur). Recent is de inboedel verhuisd naar een groter pand achter de Westermarkt. Een ruimte waar jarenlang een biljartcentrum was gevestigd. Waar ooit het geluid van ketsende biljartballen klonk, hoor je nu het geritsel van bladzijden die worden omgeslagen.
 

José van Lieshout-van de Wiel, coördinator van het Boekenschop.
 
Hoeveel boeken er in de kasten staan? José, coördinator van het Boekenschop, kan er alleen ruwweg een slag naar slaan. Het zijn er naar schatting tussen de dertig- en veertigduizend, en dan zijn de boeken in het magazijn nog niet meegerekend. Dat aantal loopt ook in de duizenden. Het assortiment is heel breed, met zowel fictie als non-fictie, en overzichtelijk in categorieën ondergebracht. De boeken in het Boekenschop zijn doorgaans een of meerdere keren gelezen en dat sluit aan bij het idee van de duurzame kringloop..
Lees verder..

 


Terug