BRABANTS DAGBLAD

Het Boekenschop verhuist 30.000 boeken

Pix4Profs/Joris BuijsJosé van Lieshout (l) verwelkomt haar klanten.

Dertigduizend boeken verhuisden van hun plank op de Bredaseweg naar de Daniel Josephus Jittastraat.
Ruim een maand na de sluiting van het vorige pand opende vrijdag het hernieuwde Boekenschop.

Stan Schrijen

 
Tilburg
,,Ik ben opgelucht, er is de laatste tijd ontzettend hard gewerkt”, zegt eigenaar José van Lieshout in het nieuwe pand van Het Boekenschop aan de Westermarkt na een opening die sober werd gehouden. ,,Gelukkig werd het groepje van enthousiaste klussers steeds groter. Iedereen had wel ergens verstand van. Fantastisch.”

Vriendenprijs
De klussers waren zes weken bezig nadat Het Boekenschop moest verhuizen uit het pand aan de Bredaseweg. ,,Ik ben heel blij dat we daar tien jaar lang tegen een vriendenprijs hebben mogen zitten. Dat geldt trouwens ook voor de huidige overeenkomst”, zegt Van Lieshout, die zich ook in de buurt van de Besterdring oriënteerde op een nieuw pand.

,,We hebben nu meer oppervlakte dan in ons vorige pand, maar minder muren en meer glas, terwijl veel kasten tegen de muur moeten staan. Dat maakte de indeling een hele puzzel. In totaal staan er ongeveer dertigduizend boeken in de winkel.”
Kaften
De achterdeur van het nieuwe pand aan de Daniel Josephus Jittastraat is geheel beplakt met kaften van oude boeken, een collage gemaakt door Tim Hobbelman. ,,Dagelijks komen mensen boeken afgeven. Vaak zeg ik dat ze even achterom moeten komen, dus dan moet die deur wel herkenbaar zijn”, zegt Van Lieshout, die zelf nog bijna dagelijks in de winkel staat. ,,Nu begint het gewone werk weer.”
Samenwerken
Het Boekenschop begon 25 jaar geleden als inzamelingsactie voor het Kinder-Vakantie-Werk.

,,Mijn kinderen zaten daarbij en probeerden altijd geld in te zamelen met rommelmarkten. Toen een markt vanwege een storm niet doorging, heb ik de boeken gered van de stort, daar is het mee begonnen. Op een gegeven moment begonnen we zoveel te verdienen dat we meerdere doelen konden gaan steunen, al beperken we ons nog steeds tot de regio Midden-Brabant”, vertelt Van Lieshout. ,,Als bijvoorbeeld een zangkoor een decor nodig heeft of sportclub ergens om verlegen zit, springen wij bij. Dat gaat per keer niet om enorme bedragen en de hoogte daarvan vermelden we ook nooit. Andersom maken zij reclame voor ons en zorgen ze voor naamsbekendheid.”
Optimistisch
Het Boekenschop overweegt op de nieuwe locatie in plaats van om één uur ’s middags, de deuren al een uur eerder te openen. ,,Ik ben optimistisch over de toekomst”, zegt Van Lieshout. ,,Ik denk dat onze bestaande klanten de weg hier naar toe zullen vinden en misschien boren we hier nog wel een nieuwe markt aan. Door het winkelcentrum kan de aanloop wat toenemen.”

José van Lieshout ziet in de buurt nog andere mogelijkheden. ,,Mogelijk kunnen we gaan samenwerken met Het Vierde Geschenk. Wij krijgen bij de boeken soms dingen die zij kunnen gebruiken of misschien kunnen we iets als een voorleesmiddag organiseren.”


Terug