Magazine Nr 1 / 2018

Het Boekenschop

“PASSIE VOOR KLANT & BOEK”

Vijftien jaar geleden begonnen in een schuurtje (het schop) is Het Boekenschop inmiddels uitgegroeid tot een complete en gespecialiseerde boekenwinkel die in 2016 de Tilburgse Vrljwilligersprijs won en inmiddels door de gemeente is voorgedragen voor de Landelijke Vrijwilligersprijs  “Meer Dan Handen.”

Vijf jaar geleden zocht José van Lieshout-van de Wiel, de grondlegger van Het Boekenschop een pand om haar alsmaar uitdijende boekenverzameling te koop aan te bieden. Gelukkig stond natuurwinkel De Paardenbloem aan de Bredaseweg al een tijdje Ieeg. Eigenaar André Sools vond het een geweldig idee en bood de winkel tegen een schappelijk prijsje te huur aan. “En inmiddels is hij hier nu zelf vrijwilliger, gespecialiseerd in boeken over koken en voeding. Wij zijn eigenlijk zijn goede doel” Iacht José.

IDEALISME IS MOOI

Een klein team van zo’n 15 vrijwilligers zet zich met gedrevenheid en passie in voor de winkel. José: ”Onze vrijwilligers hoeven niet persé allemaal diepe liefde voor het boek te hebben maar dan wel graag winkelervaring. Dat je weet hoe je met klanten om moet gaan. Idealisme is mooi maar je moet ook zakelijk zijn en praktisch. Er moeten hier heel wat zware dozen versjouwd worden.” Klanten roemen vaak de veelzijdigheid van het aanbod en grasduinen naar hartenlust in kasten met boeken over onder meer geschiedenis, fotografie, kinderboeken, filosofie, biografieën en zelfs filmkunst naast de romans en de boeken voor 1 euro. Boeken die nergens te vinden zijn en hier wel, dat praat zich rond. Wat loopt goed? José: “De belangstelling voor lokale geschiedenis leeft enorm, dus Tilburgia Ioopt hard, maar ook die van Breda, Den Bosch etc. Geschiedenis is sowieso populair maar ook kunst en filosofie lopen hard.  ” De vrijwilligers zijn veelal specialisten op een bepaald terrein. José is zelf goed op de hoogte van de oudere literatuur.

Vrijwilliger Maikel weet veel van moderne kunst: “Ik kwam hier als klant maar vond dat de afdeling Kunst wel een boost kon gebruiken. Die heb ik opnieuw ingericht samen met een collega en sinds oktober ben ik hier vrijwilliger.”

KONING KLANT IS INTERESSANT

Wat drijft ons? José: “Het is onze passie om met boeken en klanten bezig te zijn. De kick dat een klant al jaren naar een boek zoekt en dat komt dan net binnen of Iigt in ons magazijn!” De klanten komen uit alle windrichtingen en zijn van alle Ieeftijden. Van studenten tot opa’s en oma’s met kleinkinderen of hele gezinnen uit Limburg: ”Ach, we hebben zulke leuke klanten. Klanten die binnenkomen voor één boek en zielgelukkig de deur uitgaan met een bananendoos vol. Eentje kwam er Iaatst met een lijstje van schrijvers-straatnamen in Tilburg West, van Antoon Coolen tot en met Marie Koenen. Die wilde van elke auteur een boek. Origineel toch?” Niet alleen de klanten, ook wat er binnenkomt aan boeken is vaak niet mis. ”Onlangs nog een schitterende historische collectie van een voormalige geschiedenisleraar en twee jaar geleden kregen wij totaal onverwacht de erfenis van een overleden componist. Heel veel muziekboeken en bladmuziek. Eén simpel mailtje naar het conservatorium en de winkel stond vol met studenten. De partituren vlogen de winkel uit. Stonden ze hier vierstemmig een opera te zingen, tussen het onderhandelen door: koop jij dit dan koop ik dat. In drie dagen waren we helemaal los. ”Terwijl klant A vraagt: ”Hebben jullie ook boeken van Pauline de Bock?” interesseert klant B uit Utrecht zich speciaal voor topografie en strips: “Ik zoek boeken uit Utrecht, Gelderland en Overijssel.Ik verzamel prentbriefkaarten en zoek de boeken er dan bij. Bij de kaarten schrijf ik een verhaal dat wordt geplaatst in een historisch blad in Utrecht.”  ”Het mooiste is als iemand voor een ziek familielid een bepaald boek uit diens jeugd zoekt”, zegt José, ”dan is geen moeite ons te veel om dat boven water te krijgen en als dat dan lukt geeft dat zo’n goed gevoel. Daar graas ik het halve magazijn voor af.”

VOOR WAT HOORT WAT

Het Boekenschop schenkt alle inkomsten –minus de vaste lasten– aan goede doelen in Midden Brabant. Tot op heden zijn er meer dan 200 goede doelen blij gemaakt. Vaak op het gebied van cultuur, armoede en gezondheid. “Ze weten ons inmiddels aardig te vinden”, zegt José. Een van de goede doelen die haar is bijgebleven is de bijdrage aan het Project Music & Memory van woonzorgcentrum Padua. Er werd een koptelefoon gedoneerd: “Dan zag je al die demente ouderen ineens weer opleven door de liedjes uit hun jeugd. Prachtig om te zien!” Donaties zijn ondermeer gedaan aan pater Poels, de Voedselbank maar ook aan de Tilburgse opera, de Kinderrevue en koren, veel koren ”Maar ze moeten wel wat terugdoen, als een koor een donatie krijgt dan moeten de leden wel naar de winkel komen. Want voor wat, hoort wat.”


Het Boekenschop  Openingstijden: ma – vr van 12.00 – 17.00 u
Bredaseweg 256, Tilburg  za van 10.00 – 18.00 u
T 06-83219358

tekst Betty Montulet / fotografie Hans Peters